Webgruppen https://www.webgruppen.no Nettkompetanse som skaper resultater. Fri, 14 Feb 2020 11:12:11 +0000 nb-NO hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.3.2 Jobb og karrière i nettbransjen https://www.webgruppen.no/jobb-og-karriere-i-nettbransjen/ Fri, 14 Feb 2020 10:42:59 +0000 https://www.webgruppen.no/?p=10382 Mange er opptatt av hvordan man kan sikre seg en framtid profesjonelt i nettbransjen. Dette har vi laget en video om, der Nina går gjennom en rekke vinklinger og spesialiseringer som gir deg konkurransefortrinn: (Artikkelen fortsetter etter videoen)

Poteter og enhjørninger

Det er absolutt behov for folk som kan litt om alt innen digitalfeltet. Slike personer kalles ofte «digitale poteter», fordi de kan brukes til alt. I mindre selskaper er digitale poteter svært etterspurt, fordi bedriften får mye kompetanse i en og samme person.

Det finnes imidlertid mange bedrifter som ikke helt forstår hvilken dybdekompetanse som trengs, og som i stedet etterspør folk som kan mye om alt. Vi kaller slike roller «digitale enhjørninger», fordi personen som etterspørres egentlig ikke finnes.

Du kan få en potet, men du kan særdeles sjelden få en enhjørning.

Fagspesialisering

Den mest relevante måten å spesialisere seg på er å ta utgangspunkt i fag. De fagfeltetene som inngår i det digitale feltet er blant annet disse:

Elementer som inngår i en digital strategi

Elementer som inngår i en digital strategi.

Elementene og forholdene mellom dem er grundig beskrevet i denne artikkelen.

I forhold til arbeidssøking, er fagspesialiseringene ofte disse:

En eller flere av markeds-/trafikk-kanalene

Markedsføring på nett generelt (alle elementene under) eller spesialisering innenfor markedsføring med søk, social media mangement eller dialogmarkedsføring. Man kan også spesialisere seg på en enkelt kanal, for eksempel Google Ads eller Instagram.

Markedsføring i digitale kanaler

Markedsførings-/trafikk-kanalene.

En eller flere av produksjonskanalene

Innholdsproduksjon er en nyttig spesialisering man kan ha, og videoproduksjon likeså. Webutviklere trengs alltid, og utviklere som kan tilpasse og sette opp WordPress er spesielt etterspurt, ettersom dette er verdens mest brukte webløsning.

De digitale produksjonskanalene

De digitale produksjonskanalene

Kundebehandling

CRM, kundebehandling og dialogmarkedsføring henger sammen. Dette fagfeltet handler om kundedialog og kundeinnsikt. Her er en ny rolle i ferd med å vokse fram, rollen som UXM – «user experience manager».

Retningsspesialisering

En annen tilnærming er retningsspesialisering. Her er det gjerne din grunnleggende utdanning eller bakgrunn som legger føringer. Vanlige retninger er:

 • Kommunikasjon (bakgrunn fra journalistikk, kommunikasjonsfag, medier, PR)
 • Markedsføring (bakgrunn fra en eller annen form for markedsføringsutdanning)
 • Kundeservice (ofte bakgrunn fra kontor/administrasjon)
 • Netthandel (en kremmersjel, ofte bakgrunn fra retail)

Bransjespesialisering

I noen bransjer ønsker man å ansette «sine egne» og bakgrunn fra bransjen blir dermed en fordel. Noen typiske bransjer dette gjelder er:

 • Offentlig sektor
 • Frivillige organisasjoner
 • Kultursektor
 • Retail
 • Bank og finans
 • Business-to-business

Finn ditt fortrinn

Poenget er at du klarer å formidle ditt eget konkurransefortrinn når du søker jobb i nettbransjen. Ditt fortrinn kan knytte seg til noe av dette:

 • Du kan litt om alt (er en digital «potet»)
 • Du kan mye om et spesielt fagområde, for eksempel søk eller sosiale medier
 • Du kan mye om en bestemt retning, for eksempel informasjonsarbeid eller markedsføring
 • Du kan mye om en spesiell bransje

Har du lyst til å fylle på med sertifiseringer eller kortere kurs, har vi i Webgruppen en rekke tilbud.

Du kan også gjerne kontakte oss om du trenger personlig rådgivning rundt hvilke kurs du bør ta.

]]>
Bruk riktig kanal på riktig tidspunkt https://www.webgruppen.no/bruk-riktig-kanal-pa-riktig-tidspunkt/ Mon, 03 Feb 2020 15:07:03 +0000 https://www.webgruppen.no/?p=10376 Vi har flere markedsføringskanaler til rådighet enn noen gang før. Faktisk så mange at det ikke er alltid vi vet hvilken vi skal velge i kampen om kundene. Alle har sine styrker og svakheter, og velger vi feil, kan vi gå glipp av både trafikk og konverteringer.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Vi trenger mange kanaler

Det vil selvsagt alltid være enkelte kanaler som vi av forskjellige grunner velger å ikke benytte oss av, men faktisk bør vi bruke flere kanaler enn vi kanskje tror – vi velger ikke bare én kanal, og det finnes ikke noen enkelt kanal som er «riktig» for oss. Det er litt som å spørre hva som er «riktig» note på et piano. Vi må spille på alle tangentene vi har, og hver eneste en er både riktig og gal – riktig på ett tidspunkt og gal på en annen.

Kundereisen

For å forstå dette må vi se litt nærmere på kundereisen. Kundereisen er den prosessen kunden gjennomgår fra han/hun er blitt oppmerksom på et behov frem til dette behovet er dekket, og har 5 stadier:

 1. Bevissthet – kunden er blitt oppmerksom på et problem som må løses, eller et behov som må dekkes.
 2. Interesse – stadiet der kunden er begynt å lete etter løsninger.
 3. Vurdering – kunden har funnet noen mulige løsninger (forhåpentligvis er én av dem din), og har begynt å veie dem mot hverandre.
 4. Konvertering – kunden har bestemt seg, og er klar til å gjøre et kjøp.
 5. Oppfølging – kundereisen er ikke over selv om det har skjedd en konvertering. Oppfølgingsstadiet er hvor vi forsøker å skape et varig forhold til kunden gjennom å øke verdien av produktet de har kjøpt, sikre en fremtidig dialog, og tilrettelegge for nye konverteringer.

Uansett hvor i denne prosessen kunden befinner seg, er det viktig at vi er til stede, og de ulike kanalene vi har tilgang til gir nøkkel til de forskjellige stadiene i prosessen. Derfor er det også viktig at vi vet hvordan og når vi skal bruke hver enkelt av dem. Hver kanal kan kobles sammen med ulike deler av kundereisen. Når vi bruker kanalene på denne måten kaller vi det en 360-graders kampanje, fordi den dekker hele kundereisen.

1. Bevissthet/interesse

De to første stadiene i kundereisen er egentlig en slags oppdagelsesreise – kunden blir gradvis oppmerksom på hva de trenger, og hvordan din tjeneste eller produkt kan hjelpe med å dekke dette behovet. Her er det det innholdet du skaper, og hvordan det forholder seg til kundens behov, som er avgjørende. De kanalene som er relevante her er:

Innholdsmarkedsføring/content marketing
Innhold med tiltenkt egenverdi benyttes for å vekke interesse hos kunden for ditt produkt, tjeneste eller merkevare. Innholdsmarkedsføring står i sentrum for inbound-strategien din.

Sosiale medier
Deling av relevant innhold, konkurranser og andre aktiviteter i sosiale medier lar deg etablere et forhold til kunden og holde ham informert. Det gjør det også lettere for kunden å finne din bedrift på nett, og ta kontakt med spørsmål o.l.

Displayannonsering
Outbound-aktiviteter som displayannonsering lar deg målrette et spisset budskap mot en definert målgruppe på nett. Egner seg spesielt godt til å fortelle kunden f. eks. nye produkter, tilbud, produktfordeler e.l.

I disse kanalene handler det først og fremst om å gi kunden så nyttig og verdifull informasjon som mulig, slik at han/hun kan gå videre til neste stadium.

2. Vurdering/konvertering

Når kunden begynner å vurdere alternativer, har han/hun behov for mer inngående informasjon. Første stopp er gjerne Google, og da ønsker vi at kunden skal klikke på vår lenke, ikke konkurrentens. Da må vi både sørge for at kunden kan finne oss, og at vi kommer så høyt opp i søket som mulig. Da trenger vi:

Søkemotoroptimalisering (SEO)
Ikke egentlig en markedsføringskanal i tradisjonell forstand, men likevel svært viktig, siden nettstedet ditt står i sentrum for nesten all markedsføring på nett, da det oftest er der salg og konvertering foregår. Jo bedre søkemotoroptimalisert nettstedet vårt er, desto mer relevant vil innholdet vårt virke for søkemotoren, desto høyere opp i søkeresultatene kommer vi, og desto enklere kan kunden finne oss.

Betalt søk (Google Ads)
Betalt søk svært viktig for konvertering og salg, ettersom det driver trafikk fra brukere som allerede er interessert i varene eller tjenestene vi tilbyr, og derfor er mye nærmere en konvertering enn en tilfeldig besøkende. Søkemotorannonser lar oss korte ned veien til konvertering fordi vi kan ta brukeren videre til en spesifikk landingsside, og siden de mest relevante annonsene til et gitt søk dukker opp over det organiske søkeresultatet, øker vi også sannsynligheten for at kunden klikker på annonsen.

Begge disse aktivitetene sørger for at vi får så høy søkesynlighet som mulig, og Google Ads gir oss i tillegg en mulighet å skreddersy budskapet vårt til kunden. Formålet er å styre kunden inn på nettsiden vår, som er der konverteringen foregår.

3. Oppfølging

Denne fasen handler om å holde kontakt med kunden over tid, og gjennom denne kontakten føre en konstruktiv dialog. Denne fasen er en kombinasjon av kundeservice og markedsføring, hvor vi også forsøker å danne oss et bilde av kundens behov nå og i fremtiden. De viktigste verktøyene her er:

Epost
Epost bruker du til å holde kontakten med kundene som ønsker å høre fra deg. Dette er nyttig for salg, produktnyheter osv., og kan også brukes til å få tilbakemeldinger via spørreundersøkelser e.l. Epost er et uvurderlig verktøy for å holde kunder «varme».

Analytics
Analytics er heller ikke en markedsføringskanal som sådan, men siden verktøyet kartlegger trafikk og bevegelser på nettstedet ditt er det nøkkelen til forståelse av atferden til kundene dine på nettstedet – hvilke ting de er interessert i, hvordan de bruker nettstedet, hva de finner og ikke finner osv. I tillegg er det et utmerket feilsøkingsverktøy som kan avdekke svakheter ved nettsted eller kjøpsprosess.

Disse verktøyene gir oss muligheten til å kartlegge kundens interesser og behov, holde kundedialog, og tilrettelegge for fremtidige konverteringer.

Som vi ser har de ulike kanalene ulike styrker og svakheter, og det er om å gjøre å utnytte disse best mulig for å oppnå best mulig resultat. Siden disse styrkene og svakhetene kan kobles sammen med ulike stadier i kundereisen, blir det desto viktigere å bruke riktig kanal på riktig tid og sted. En riktig brukt kanal er en stor styrke for markedsføringen din, men brukes den feil står vi i fare for å få dårlig effekt av både innsats og pengebruk.

Lyst til å lære mer om digital marketing? – Vi har mange kurs!

Velg riktig kanal på riktig tidspunkt

]]>
7 Instagram-poster som skaper salg https://www.webgruppen.no/7-instagram-poster-som-skaper-salg/ Fri, 06 Dec 2019 10:42:54 +0000 https://www.webgruppen.no/?p=10292 Instagram er først og fremst en merkevarebyggende kanal, men det er en del grep du kan ta for å utløse et direkte salg også. Dette er temaet for dette gratis videokurset: (Artikkelen fortsetter under videoen.)

De 7 posttypene er:

 1. Produkttagging
 2. Produktdisplay
 3. Produkt i bruk
 4. Tilbud
 5. Historien bak
 6. Arrangement
 7. Butikk og vindu

Her er noen eksempler:

1. Produkttagging

Tagging av produkter i Instagram-postÅ tagge produkter på Instagram er veldig effektivt. Dette gjør det mulig for bruker å kjøpe produktene dine direkte.

Produkttagging krever:

 • Nettbutikk
 • Produktfeed til Facebook
 • Sammenkoblet Instagram og Facebook
 • Instagram shopping
 • Tagging av det enkelte bildet

2. Produktdisplay

Vis fram produktene dine! Kunden blir interessert i ting han faktisk kan se. Det finnes flere måter å gjøre dette på – her er noen:

 • Flatlay (produkter som ligger flatt på et bord)
 • Oppsett av enkeltprodukt eller samling av produkter
 • Restprodukter
 • Få igjen (på story)

Husk å fortelle kunden hva han skal gjøre for å få produktet i følgeteksten!

3. Produkter i bruk

Insgtagram-bilde med fin hårfrisyreVis fram hvordan produktene dine kan brukes, eller hva man kan gjøre med dine varer og tjenester.

Noen varianter er:

 • Vis fram klær på modeller (mote)
 • Vis fram maten du har laget (restaurant)
 • Vis fram fine frisyrer du har laget (frisør)
 • Gi kunden tips til hvordan produktene kan brukes
 • Influencer marketing
 • Testemonials

4. Lag et tilbud

Bruk verktøy til å legge tekst oppå bildet og kunngjør tilbudene dine.

Noen nyttige verktøy for dette er:

 • Canva
 • Over (app)
 • WordSwag (app)

5. Historien bak

Instagram-innlegg med historien bak produktetFolk er mer tilbøyelige til å kjøpe når produktene betyr noe for dem. Fortell historien bak produktene dine!

6. Hold et arrangement

Inviter til kundekveld, frokostseminar, julegløgg eller andre arrangementer som får kunden til å besøke deg rent fysisk.

7. Bruk butikk og vindu

Har du en butikk med fine displays, eller et butikkvindu du har brukt tid og krefter på å style fint; vis fram dette på Instagram også!

 

Har du lyst til å lære mer om digital marketing? – Vi har massevis av kurs!

]]>
Social Media Scorecard https://www.webgruppen.no/scorecard/ Fri, 29 Nov 2019 07:55:48 +0000 https://www.webgruppen.no/?p=10281 Med et social media scorecard kan du følge utviklingen måned for måned, passe på at du lager det rette innholdet, sammenligne forskjellige sosiale medier på like fot, og se hvor det skapes faktisk verdi.

Last ned ditt Social Media Scorecard som Excel-fil her

Malen dekker følgende kanaler:

 • Facebook
 • Instagram
 • Linkedin
 • Twitter

Se notatene på hvert enkelt felt hvordan du kan hente inn den målingen som skal inn i feltet for hver av disse kanalene.

Her kan du se forklaringen på hvordan du bruker ditt Social Media Scorecard:

Vil du lære mer om digital marketing, holder vi i Webgruppen også en rekke kurs:

Se alle Webgruppens oppkommende kurs

Se bare kurs i sosiale medier

Se bare kurs i webanalyse og måling

 

]]>
Hvordan lage bedre kundeservice i digitale kanaler? https://www.webgruppen.no/hvordan-lage-bedre-kundeservice-i-digitale-kanaler/ Fri, 15 Nov 2019 10:00:16 +0000 https://www.webgruppen.no/?p=10254 Nøkkelen til dette er tre ting, mener Nina Furu: Å være til stede, å være profesjonell og å være menneskelig.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Vær tilgjengelig

Når det gjelder å være tilgjengelig, er poenget å være til stede i de kanalene der kunden forventer å finne deg.

Dette betyr for eksempel:

 • På Google (bruk gratisoppføringen du får på Google My Business )
 • På websiden din (husk «Kontakt oss»-menypunktet)
 • På Facebook (aktiver Facebook Messenger for ditt firma)
 • På Instagram (legg inn telefonnummer og epost, så får du ekstra handlingsknapper)
 • På Linkedin
 • På Twitter
 • I dialogkanalene (husk å ikke sende epostmarkedsføring fra noreply-adresser, og å ha telefonnummeret ditt i epost-signaturen)

Vær profesjonell

 • Ha en responsberedskap slik at du vet hvem som skal svare til enhver tid.
 • Ha vaktordninger, slik at dette ansvaret alltid er plassert hos noen bestemte.
 • Ha en standard for responstid, så du legger lista for hvor raskt man skal svare.
 • Bruk gjerne standardsvar og manuskripter, men tilpass dem og sørg for at du høres ut som et menneske.

Vær et menneske

Vi lever i en verden av sosiale medier, der også relasjonen med bedrifter må ha et menneskelig ansikt. Pass på at du er et menneske, byr på deg selv, tillater kunden å se at du bryr deg, og at du syns det er leit om dere har gjort en feil.

Driv LAT kundeservice:

 • LYTT – vær tilgjengelig og hør på hva kunden har å si
 • ANERKJENN – la kunden få føle på at du skjønner hans opplevelse
 • TILBY – tilby kunden alternative produkter, pengene tilbake, eller i det minste at du skal ta saken videre internt

Har du lyst til å lære mer om digital marketing og andre aspekter av digital kommunikasjon? – Se alle våre kurs.

 

]]>
Nøkkeltall for norske brukere i sosiale medier https://www.webgruppen.no/some-tall/ Thu, 17 Oct 2019 13:45:42 +0000 https://www.webgruppen.no/?p=10207 Dette er de tallene vi benytter som nyeste versjoner pr oktober 2019 (i påvente av Q3-målingen fra Ipsos):


]]>
Hvordan dele på LinkedIn fra en bedrift? https://www.webgruppen.no/hvordan-dele-pa-linkedin-fra-en-bedrift/ Mon, 14 Oct 2019 13:03:30 +0000 https://www.webgruppen.no/?p=10198 Det er jo enkelt å dele på Linkedin fra deg som profil, men skal du dele som et firma, er det vanskeligere. Umulig er det imidlertid ikke, selv om det krever en «workaround». Slik gjør du:

1. Gå på Linkedin med desktop. Denne metoden fungerer ikke på mobil.

2. Finn din bedrifts unike ID. Dette er et nummer som du ser hvis du går på din egen firmaside og legger merke til URL´en:

3. Finn den Linkedin-posten som du ønsker å dele.

4. Høyreklikk på de tre prikkene øverst til høyre i posten. Klikk så på «kopier lenken til innlegg»:

5. Åpne et nytt nettleservindu, og lim inn lenken der. Den ser omtrent slik ut:

6. Plasser markøren etter URL´en og legg til parameteret ?actorCompanyId=XXXXXX der du bytter ut X´ene med nummeret til din side.

7. Gratulerer! Du kan nå poste dette som en deling fra din side.

Publisert på vegne av Hallfridur Johannsdottir, som er Webgruppens kursleder om LinkedIn.

 

]]>
Hvordan lage en webside/nettbutikk med WordPress og WooCommerce https://www.webgruppen.no/hvordan-lage-en-webside-nettbutikk-med-wordpress-og-woocommerce/ Fri, 04 Oct 2019 09:23:45 +0000 https://www.webgruppen.no/?p=10186 Mange selger billige publiseringløsninger for websider og/eller nettbutikk, men disse er ofte ikke gode for Google-synligheten din. I tillegg har de svært begrenset funksjonalitet og du kan ikke vokse med løsningen.

Hvis du har et lite firma, er det derfor lurt å gjøre som 34% av verdens nettsteder (og en rekke både store og små bedrifter i Norge) og heller velge gratisløsningen WordPress.

Her kan du høre mer om hvordan du kommer i gang: (Artikkelen fortsetter under videoen)

Fremgangsmåten er som følger:

 1. Kjøp domene og webhotell hos en av registrarene på Norid sin liste.
 2. Husk å velge .no-domene hvis du skal ha en norskspråklig webside med norsk publikum.
 3. Installer WordPress på ditt domene (dvs be webhotellet gjøre det for deg, eller kryss av for dette når du bestiller, eller benytt webhotellets dashbord til å gjøre det selv).
 4. Installer utvidelsen Woocommerce på din WordPress, hvis du skal ha nettbutikk.
 5. Velg deg et tema i WordPress.
 6. Sett opp ditt tema med Tilpasseren i WordPress.
 7. Legg inn produkter og annet innhold.

Har du lyst til å lære mer om WordPress, eller mer om hvordan du får flere kunder til din webside? Webgruppen har en rekke kurs i digital marketing.

 

]]>
Hvordan få flere følgere på sosiale medier https://www.webgruppen.no/hvordan-fa-flere-folgere-pa-sosiale-medier/ Fri, 13 Sep 2019 09:28:08 +0000 https://www.webgruppen.no/?p=10149 Hvordan kan du bygge opp en følgerskare på Facebook, Instagram, YouTube, Twitter og andre kanaler der du ønsker å ha et community? – Det er tema for dette gratis minikurset 8i form av en Facebook Live-sending som du kan se i opptak her: (Artikkelen fortsetter under videoen.)

Hvorfor jobbe for flere følgere?

Antallet følgere er ditt potensiale for hvor mange du kan nå med ditt budskap i deres nyhetsfeed. Å bygge opp et community er sentralt i moderne digital marketing.

Det er først og fremst 6 metoder du kan bruke:

 1. Bruk eide flater
 2. Krysspromotér
 3. Engasjer deg
 4. Lag godt innhold
 5. Invitér
 6. Betal

Vi skal se på hver av disse:

1. Bruk eide flater

Bedriften disponerer en rekke eide flater der du kan promotere ditt nærvær i sosiale medier. Dette gjelder for eksempel

 • Din webside
 • Ditt nyhetsbrev
 • Dine epostsignaturer
 • Brosjyrer/kundeavis
 • Fysiske lokaler

I alle disse flatene kan du promotere sosiale medier, enten det er som lenker på din webside eller som deleknapper i epostsignatur eller nyhetsbrev. Det er ganske vanlig å gjøre dette for eksempel slik:

2. Krysspromotér

Du kan promotere ett sosialt medium i et annet, for eksempel ved at du kan nevne din Instagram-bio i en YouTube-sending som her:

På tilsvarende måte kan du poste på Facebook om at du er på Instagram, dele på Instagram at du er på Snapchat og så videre.

3. Engasjér deg

Sosiale medier handler jo nettopp om å ha en sosial interaksjon. Bruk de mulighetene som ligger i kanalene til å gjøre andre oppmerksomme på at du finnes, for eksempel ved å like på deres poster eller eventuelt følge andre. (Men ikke gjør dette hvis du ikke mener det.)

Når du interagerer med andre kontoer får de beskjed om det, og velger kanskje å følge deg tilbake hvis du demonstrerer på din side at du har nyttig innhold.

4. Lag godt innhold

Å lage godt innhold er i det hele tatt en forutsetning for at folk skal velge å følge deg. Vit hvem du poster for og pass på at du følger med på tall og tilbakemeldinger slik at du vet hva dine følgere responderer best på i hvilke kanaler.

For eksempel kan du følge med på statistikken i Facebook Innsikt:

Med utgangspunkt i slike tall kan du bygge opp din egen bestepraksis, altså at du gjør mer av det som virker og mindre av det som ikke virker.

5. Inviter andre til å følge deg

Facebook har veldig fin funksjonalitet som gjør det enkelt å invitere de som har likt på dine poster til å følge din side, dersom de ikke alt gjør det:

6. Betal

Her mener vi selvfølgelig ikke at du skal «kjøpe følgere», noe som både er brudd på retningslinjene for de fleste sosiale medier, men som også kan være direkte motproduktivt, ettersom ikke-engasjerte brukere skader din rekkevidde.

Imidlertid har alle sosiale medier tilbud som gjør det mulig å betale for å få gitt siden som forslag til noen man burde følge i kanalen:

Har du lyst til å lære mer om markedsføring i digitale kanaler?

Vi i Webgruppen har masse kurs:

Se oversikten over alle kurs

Du kan også følge oss på Facebook for å få livesendinger hver fredag klokken 10.

 

]]>
Slik får du Facebook Creator Studio https://www.webgruppen.no/slik-far-du-facebook-creator-studio/ Fri, 06 Sep 2019 09:25:34 +0000 https://www.webgruppen.no/?p=10138 Har du ikke allerede fått denne knappen til Facebook Creator Studio?

I så fall kan du få Creator Studio ved å klikke på denne lenken:

Facebook og Instagram Creator Studio

Creator Studio er verktøyet som hjelper deg å jobbe systematisk med innhold på Facebook og Instagram, blant annet kan du tidsplanlegge innlegg til Instagram, gjenbruke innhold på tvers av forskjellige Facebook-sider du er administrator for og mye mer.

Se også vår Facebook Live-sending om Creator Studio for en nærmere gjennomgang av hva som finnes der.

]]>