Webgruppen https://www.webgruppen.no Nettkompetanse som skaper resultater. Fri, 13 Sep 2019 09:28:08 +0000 nb-NO hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.3 Hvordan få flere følgere på sosiale medier https://www.webgruppen.no/hvordan-fa-flere-folgere-pa-sosiale-medier/ Fri, 13 Sep 2019 09:28:08 +0000 https://www.webgruppen.no/?p=10149 Hvordan kan du bygge opp en følgerskare på Facebook, Instagram, YouTube, Twitter og andre kanaler der du ønsker å ha et community? – Det er tema for dette gratis minikurset 8i form av en Facebook Live-sending som du kan se i opptak her: (Artikkelen fortsetter under videoen.)

Hvorfor jobbe for flere følgere?

Antallet følgere er ditt potensiale for hvor mange du kan nå med ditt budskap i deres nyhetsfeed. Å bygge opp et community er sentralt i moderne digital marketing.

Det er først og fremst 6 metoder du kan bruke:

 1. Bruk eide flater
 2. Krysspromotér
 3. Engasjer deg
 4. Lag godt innhold
 5. Invitér
 6. Betal

Vi skal se på hver av disse:

1. Bruk eide flater

Bedriften disponerer en rekke eide flater der du kan promotere ditt nærvær i sosiale medier. Dette gjelder for eksempel

 • Din webside
 • Ditt nyhetsbrev
 • Dine epostsignaturer
 • Brosjyrer/kundeavis
 • Fysiske lokaler

I alle disse flatene kan du promotere sosiale medier, enten det er som lenker på din webside eller som deleknapper i epostsignatur eller nyhetsbrev. Det er ganske vanlig å gjøre dette for eksempel slik:

2. Krysspromotér

Du kan promotere ett sosialt medium i et annet, for eksempel ved at du kan nevne din Instagram-bio i en YouTube-sending som her:

På tilsvarende måte kan du poste på Facebook om at du er på Instagram, dele på Instagram at du er på Snapchat og så videre.

3. Engasjér deg

Sosiale medier handler jo nettopp om å ha en sosial interaksjon. Bruk de mulighetene som ligger i kanalene til å gjøre andre oppmerksomme på at du finnes, for eksempel ved å like på deres poster eller eventuelt følge andre. (Men ikke gjør dette hvis du ikke mener det.)

Når du interagerer med andre kontoer får de beskjed om det, og velger kanskje å følge deg tilbake hvis du demonstrerer på din side at du har nyttig innhold.

4. Lag godt innhold

Å lage godt innhold er i det hele tatt en forutsetning for at folk skal velge å følge deg. Vit hvem du poster for og pass på at du følger med på tall og tilbakemeldinger slik at du vet hva dine følgere responderer best på i hvilke kanaler.

For eksempel kan du følge med på statistikken i Facebook Innsikt:

Med utgangspunkt i slike tall kan du bygge opp din egen bestepraksis, altså at du gjør mer av det som virker og mindre av det som ikke virker.

5. Inviter andre til å følge deg

Facebook har veldig fin funksjonalitet som gjør det enkelt å invitere de som har likt på dine poster til å følge din side, dersom de ikke alt gjør det:

6. Betal

Her mener vi selvfølgelig ikke at du skal «kjøpe følgere», noe som både er brudd på retningslinjene for de fleste sosiale medier, men som også kan være direkte motproduktivt, ettersom ikke-engasjerte brukere skader din rekkevidde.

Imidlertid har alle sosiale medier tilbud som gjør det mulig å betale for å få gitt siden som forslag til noen man burde følge i kanalen:

Har du lyst til å lære mer om markedsføring i digitale kanaler?

Vi i Webgruppen har masse kurs:

Se oversikten over alle kurs

Du kan også følge oss på Facebook for å få livesendinger hver fredag klokken 10.

 

]]>
Slik får du Facebook Creator Studio https://www.webgruppen.no/slik-far-du-facebook-creator-studio/ Fri, 06 Sep 2019 09:25:34 +0000 https://www.webgruppen.no/?p=10138 Har du ikke allerede fått denne knappen til Facebook Creator Studio?

I så fall kan du få Creator Studio ved å klikke på denne lenken:

Facebook og Instagram Creator Studio

Creator Studio er verktøyet som hjelper deg å jobbe systematisk med innhold på Facebook og Instagram, blant annet kan du tidsplanlegge innlegg til Instagram, gjenbruke innhold på tvers av forskjellige Facebook-sider du er administrator for og mye mer.

Se også vår Facebook Live-sending om Creator Studio for en nærmere gjennomgang av hva som finnes der.

]]>
Halvparten av alle søk på Google gir ingen klikk https://www.webgruppen.no/halvparten-av-alle-sok-pa-google-gir-ingen-klikk/ Fri, 30 Aug 2019 09:34:19 +0000 https://www.webgruppen.no/?p=10119 Nye tall fra Jumpshot viser at over halvparten av alle søk på Google nå ikke resulterer i noen klikk til nettsteder, fordi Google selv svarer på spørsmålene. Dette er temaet for denne livesendingen: (Artikkelen fortsetter under videoen.)

Her er tallene fra Jumpshot – sakset fra denne artikkelen på SparkToro.

Graf som viser antall søk som ikke resulterer i noen klikk

Færre nullklikks-oppføringer / «position zero» på norsk

Det er foreløpig mye mindre utbredt med nullklikk eller «position zero»-oppføringer på norsk. Her er imidlertid to eksempler på nullklikkstreff på norsk:

Forskjellige typer av zero click oppføringer

Her er noen forskjellige former for nullklikkstreff med betegnelse:

Video widget

Video-widget

 

Kalkulator

Kalkulator

 

Kunnskapspanel

Kunnskapspanel

 

Knowledge graph - skuespillere

Knowledge graph – skuespillere

 

Featured snippet

Featured snippet – denne er det mulig å ta

Hvor kommer innholdet til nullklikk fra?

Featured snippets er det absolutt mulig  å bli innholdsleverandør til. Her er fordelingen av kilder til nullklikksoppføringene:

Fordelingen av kilder til nullklikkstreff

Fordelingen av kilder til nullklikkstreff

Som det fremgår er hele 70 % hentet fra websider, hvilket jo betyr at det er mulig å bli informasjonsleverandør til oppføringene.

Hva gjør vi?

Så hva gjør vi?

Det første og viktigste er å ta din egen Google My Business-oppføring. Dette er gratis, og gir deg muligheten til å levere en mengde informasjon om ditt firma direkte inn til Google.

Deretter er det spørsmål om å identifisere muligheter for strukturerte data på ditt nettsted. Let etter sider der du har mange forskjellige sideordnede varianter (for eksempel enkeltprodukter, enkeltkurs, forhandlerbeskrivelser, enkeltfag o.l.) som er presentert på samme måte. Se om du har mulighet til å legge inn mikroformater i malene for disse sidene. Finn oversikten over mikroformater på schema.org.

Let etter muligheter for zero click-oppføringer innen din bransje. NB! Husk at du allerede må ha en førstesiderangering på dette søket hos Google for å bli position zero-treff.

Legg til rette for å komme opp på disse, typisk med en featured snippet:

 • Overskriften bør være søkefrasen
 • Teksten bør gi svaret
 • Gjerne med kulepunkter og numrerte lister,
 • eventuelt med tabeller.

Har du lyst til å lære mer om web? Vi i Webgruppen har mange forskjellige kurs!

 

 

]]>
– Etter kurs tok salget helt av! https://www.webgruppen.no/etter-kurs-tok-salget-helt-av/ Sat, 10 Aug 2019 12:59:10 +0000 https://www.webgruppen.no/?p=10087 I idylliske Hølen utenfor Moss ligger skiltprodusenten Merkefabrikken. Bedriften startet som enkeltmannsforetak i garasjen hos gründer og daglig leder Kristian Kolnes, men er i dag et AS med tre ansatte. Ved årsskiftet flyttet bedriften inn i historiske lokaler med egen foss utenfor vinduet, og kunne investere i nye produksjonsmaskiner. Kolnes mener det han lærte på Webgruppen-kurs har æren for fremgangen.

Kristian Kolnes foran pakkedisken der skiltene gjøres klar for utsendelse.

– Jeg var på kurs hos Webgruppen om å lage innhold som Google elsker, forteller Kolnes. – Jeg hadde allerede drevet nettbutikk med skiltene våre en stund, men etter kurset forsto jeg at jeg hadde gjort alt galt. Da måtte jeg sette meg ned og bygge opp nettbutikken fra grunnen igjen, denne gangen «etter boka».

Arbeider systematisk

«Boka» har Kolnes etter hvert nedfelt i konkrete sjekklister som han følger til punkt og prikke hver eneste gang han legger ut et nytt produkt i nettbutikken. Han tilpasser omhyggelig navn på produkter, produkt-tekster, bilder og mye annet, og skriver strategiske artikler som svarer på spørsmål potensielle kunder Googler etter.

Det er et nitidig arbeid, men Kolnes legger ikke skjul på at han egentlig koser seg litt med «nerde-virksomheten». Resultatene har da heller ikke latt vente på seg.

Når Kolnes oppdager en søkefrase Merkefabrikken burde være synlig på, skriver han simpelthen en artikkel (etter Google-vennmlig mal, selvsagt).

– Vi blinket oss ut noen viktige søkefraser som vi så at kundene søkte etter når de lette etter de produktene vi leverer, forklarer Kolnes. – Deretter sørget vi for at vi kom så høyt opp som mulig i Google på disse søkene, slik at det er oss kundene finner når de skal kjøpe.

Stor ordrepågang

Og kjøpe gjør kundene, direkte på nett i Merkefabrikkens etter hvert svært godt optimaliserte nettbutikk. Ordrebetjener Ingrid Nordhagen har sin fulle hyre med å få pakket bestillingene ferdig, selv når resten av Norge har ferie.

Når bestillingene kommer inn, er det Ingrid Nordhagen som holder orden på at alle får sendt det de skal ha

Merkefabrikken produserer skilt for bedriftsmarkedet. Mange av disse er skilt bedriftene er pålagt å ha. Andre er sjablonger for merking og andre skreddersydde skilt.

Mange av skiltene Merkefabrikken produserer er bedriftene lovpålagt å anskaffe.

Det er langt fra bare småbedrifter Merkefabrikken har på kundelisten sin …

Google er forretningskritisk

Kolnes forteller at bedriften prøvde seg på Facebook-annonsering i 2017, men at 30 000 kroner i annonsering kun resulterte i 300 kroner i salg.

– Vi selger need-to-have og ikke nice-to-have-produkter, sier Kolnes. – I denne bransjen er Google er helt sentral i kjøpsprosessen til kundene, enten bedriftene er store eller små. De trenger et skilt, og de søker på Google for å finne det. De kjøper av de leverandørene de finner, så det å komme opp først på Google er forretningskritisk for oss.

Merkefabrikken bruker en blanding av annonser og gratis tiltak (SEO) for å være synlig på Google, og Kolnes forteller at salget fordeler seg circa 50/50 på de to kanalene.

– Vi støtter det lokale fotballaget med noen annonsekroner, men det er mest for lokalpatriotismen, forteller Kolnes. Utover dette er det kun Google vi bruker i markedsføringen nå.

Følger med på tallene

Kolnes har også vært på Google Analytics-kurs hos oss, fordi han er opptatt av å måle effekt løpende, slik at man stadig kan forbedre seg. Oppe under taket i Merkefabrikken henger det en TV-skjerm, der alle kan følge med på hvor mange kunder som er inne i nettbutikken til enhver tid.

Sanntidsvisningen i Google Analytics er alltid oppe på visningsskjem hos Merkefabrikken.

Merkefabrikken har selvfølgelig også satt opp netthandelssporing i Google Analytics, og kan dermed spore hvilke markedsføringstiltak som fører til hvert enkelt salg. Resultatene bekrefter for Kolnes at han har valgt helt riktig strategi.

– Hvis det ikke hadde vært for at jeg klarte å «knekke koden» med å komme godt opp på Google, hadde vi ikke eksistert som firma i dag, innrømmer Kolnes ærlig. – Uten SEO er du simpelthen sjanseløs i vår bransje, avslutter han.

Det gledet selvfølgelig Webgruppen å oppdage vår egen hovedmodell på fast plass i arbeidsbordet på Merkefabrikken

Har du lyst til å lære mer om markedsføring på Google?

Se alle kurs i søkemotoroptimalisering (SEO)

Se alle kurs i annonsering på Google

Se alle kurs i Google Analytics

 

 

]]>
Bli proff på sosiale medier https://www.webgruppen.no/bli-proff-pa-sosiale-medier/ Fri, 21 Jun 2019 12:08:39 +0000 https://www.webgruppen.no/?p=10069 Hvordan gå fra å være god til å bli enda bedre på sosiale medier? – Dette var tema for livesending på Facebook. Her er opptaket: (Artikkelen fortsetter etter videoen.)

1. Velg dine kanaler

Ikke alle kanaler er like viktige for alle. Her er nøkkeltallene for norske brukere i sosiale medier i første kvartal 2019. Kilde: Ipsos.

Statistikk over norske brukere i sosiale medier

Facebook er størst, og er derfor et naturlig førstevalg for mange. Facebook eier også Instagram, og kombinasjonen av de to er hovedfokus for de fleste.

Snapchat er prosentvis mye større i Norge enn internasjonalt, men kan være viktig for de som har yngre brukere.

YouTube er i virkeligheten mye større enn det virker i grafen, ettersom det er den eneste av disse kanalene som kan brukes uten at man har en registrert profil. (Statistikken viser registrerte profiler.)

Twitter er en god PR- og påvirkningskanal, Linkedin er nyttig for de som jobber business-to-business, og Pinterest kan drive netthandel i flere bransjer.

Det er lov å velge bort kanaler man ikke har hovedfokus på, for å få mer fokus på de som faktisk skaper verdi.

2. Vit hva du vil kanalene skal gjøre for deg

Sosiale medier kan bidra til mange forretningsmålsettinger. Her er noen av disse:

Husk også at sosiale medier er ganske forskjellige i sin natur, og skaper forskjellig ramme rundt kommunikasjonen og markedsføringen din. Her er noen tanker rundt relevant setting:

oversikt over hvordan forskjellige sosiale medier er forskjellige

3. Velg riktig innhold og riktige formater

La målsettingen diktere både format og innhold!

På Facebook vil for eksempel videoposter gi mest rekkevidde og mest engasjement, mens lenkeposter være bedre egnet til å få klikk (selv om de altså får mindre engasjement og dårligere rekkevidde).

4. Lag din egen bestepraksis

Følg med på tallene dine, så oppdager du veldig fort hva folk liker og ikke liker. Analyseverktøyene i sosiale medier forteller deg hvilke saker som får best rekkevidde, mest engasjement og flest klikk. Med utgangspunkt i slik innsikt, kan vi velge å gjøre mer av det som virker og mindre av det som ikke virker. Dermed bygger vi også opp vår egen bestepraksis.

Skljermbilde fra Facebook Insights

Eksempel: Facebook Insights viser tydelig hvilke poster som gjør det best blant dine følgere.

5. Følg med på de rette KPI’ene

KPI’er (Key Performance Indicators, eller sentrale måltall på norsk) er viktige når vi skal profesjonalisere og løfte nivået. Men det er også viktig at vi måler på de rette tallene. For eksempel, hvis hensikten med en post er å skulle generere klikk, må man vurdere den etter antallet klikk og ikke etter engasjementsrate.

De sentrale måltallene for sosiale medier er disse:

KPI'er for sosiale medier

Den siste, konverteringsraten, betyr her hvor mange prosent av de som kommer inn til vårt nettsted fra sosiale medier som ender opp med å kjøpe noe av oss (for eksempel). Dette måler vi typisk i Google Analytics:

Kanalvise konverteringsrater i Google Analytics

En oversikt som dette er også godt egnet til å styre ressursbruk på tvers av kanaler.

 


Har du lyst til å få beskjed når vi har livesendinger? Meld deg på Webgruppen #pro gratis.


Bli proff i sosiale medier

]]>
Hva er DAM – Digital Asset Management? https://www.webgruppen.no/hva-er-dam-digital-asset-management/ Fri, 07 Jun 2019 11:28:47 +0000 https://www.webgruppen.no/?p=10058 Vi holdt et gratis minikurs på Facebook om temaet Hva er Digital Asset Management og hvorfor er det viktig 7. juni 2019. Opptaket er her:

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Hovedpoenget i kurset er:

DAM er et sett prosesser man må gjennomføre, det er ikke en software som kan anskaffes.

De relevante prosessene er:

 • Innholdsskaping
 • Digital Rights Management (DRM)
 • Arkivering og gjenfinning
 • Innholdsspredning
 • Administrasjon

Prosessene er beskrevet under:

Prosess: Innholdsskaping

Det å lage innhold, er en prosess de fleste av oss er godt vant med fra før.

Prinsippet er gjerne slik:

 • Definer personas
 • Bruk personas til å informere emner
 • Tenk på i hvilke kanaler innholdet skal brukes
 • Tilpass utforming til personas og kanal

Prosess: Digital Rights Management (DRM)

Innhold er selvfølgelig opphavsrettslig beskyttet materiale, og dermed underlaget Loven om opphavsrett til åndsverk («Åndsverkloven»). Åndsverk kan ikke brukes uten etter tillatelse fra to parter:

 • Opphavsmann
 • Modell

Som opphavsmann regnes den som har skrevet teksten/tatt bildet/laget videoen/skrevet koden. Opphavsmannen har retten til åndsverket automatisk og kan ikke overføre denne. Han kan imidlertid gi andre rett til å bruke åndsverket.

I tillegg kan man trenge modellgodkjennelse hvis det er snakk om bilde/video som klart viser en eller noen få personer (ikke er et gruppebilde tatt på offentlig sted). Dette er nærmere beskrevet i Åndsverkslovens paragraf 141.

Det finnes også måter å få gratis bilder/video; dvs ånsdsverk som opphavsmannen har lisensiert etter Creative Commons. Typiske måter å gjøre dette på, er å finne gratis, lovlige bilder på Google eller ved å bruke gratisbaser som Unsplash eller Pixabay.

Prosess: Arkivering og gjenfinning

Her kan man ha god nytte av et DAM-verktøy, som i hovedsak er multimediadatabaser med enkelte mulighet for økt funksjonalitet, som deling til forskjellige sosiale medier. Noen slike programmer er Bynder, Frontify og Swivle

Ellers kan man utmerket godt bruke arkivfunksjonen i sitt eget CMS, man kan bruke delte datadisker, eller man kan (som oss) bruke arkivfunksjonen i Canva, dersom man lager mye kreativt innhold der.

Prosess: Spredning av innhold

Det er først og fremst tre måter å sørge for at innholdet når fram til brukerne. De tre hovedkanalene er:

 • Søk
 • Sosiale medier
 • Dialogkanaler

Søk betyr jo primært Google, der man både kan kjøpe betalte oppføringer gjennom Google Ads eller man kan jobbe bevisst for å få gratis oppføringer, såkalt søkemotoroptimalisering eller SEO.

Sosiale medier betyr en rekke forskjellige kanaler. Hvilke man velger kommer an på hvilke personas man ønsker å nå, hva slags innhold man skal dele, og hvilke formater man har tilgjengelig. Innholdet må tilpasses kravene i de enkelte kanalene.

Dialogkanaler er primært epost og SMS, men direktemeldingskanaler som Facebook Messenger vil også etter hvert bli relevante i denne kategorien. Det vanligste er å sende ut innhold som del av nyhetsbrev.

Prosess: Administrasjon

Det er viktig at alle disse prosessene administreres på en fornuftig måte.

Administrasjonsoppgavene omfatter:

 • Definere mål og strategier
 • Definere ansvarsområder
 • Definere KPI’er
 • Sette rammebudsjetter
 • Ta avrapportering

Et viktig prinsipp er at alle kanaler skal ha en eier, og eieren må ha myndighet til å sette foten ned i forhold til den enkelte kanalen.

En god innholdsleder vet også å vurdere de forskjellige kanalene, kampanjene og innholdselementene etter riktige KPI’er.

I digitale kanaler arbeider vi ofte «slankt»/»lean» – altså at vi jobber iterativt gjennom å prøve med begrensede budsjetter først og så bruke mer penger der vi ser at uttellingen er størst.

Lyst til å lære mer om digital markedsføring? Vi har mange forskjellige kurs!

 

]]>
Kom i gang med Stories for Instagram og Facebook https://www.webgruppen.no/kom-i-gang-med-stories-for-instagram-og-facebook/ Fri, 31 May 2019 09:08:04 +0000 https://www.webgruppen.no/?p=10053 Synes du det er vanskelig å komme i gang med Stories? Her er videoen for deg: (Artikkelen fortsetter under videoen.)

Hvis du ønsker oppskriften på å lage Stories som artikkel finner du den her:

Hvordan lage Instagram Stories

Vil du være med på 21 Stories challenge? Finn alle oppgavene her:

21 Stories Challenge

Lyst til å lære mer om Stories på kurs? – Neste Stories-kurs er 13. juni: Markedsføring med Stories

]]>
Hvordan lage Instagram Stories? https://www.webgruppen.no/hvordan-lage-en-instagram-story/ Thu, 30 May 2019 12:29:16 +0000 https://www.webgruppen.no/?p=10043 Etter hvert som bruken av nyhetsfeeden har gått ned, spesielt på Facebook, har også Stories vokst fram som det store nye suksessformatet. Vinneren på området er Instagram, som rundet 500 millioner daglige brukere på Instagram Stories i januar 2019. (Facebook rapporterte 300 millioner brukere på Facebook og Messenger Stories i mars, og Snapchat har til sammenligning ca 190 millioner daglige brukere på all sin funksjonalitet til sammen.)

Flere etablerte teknologimedier snakker om at Stories er den nye nyhetsfeeden i sosiale medier, og kanalen har da også fått en prominent plass på både Facebook og Instagram-appene:

Plassering av stories i nyhetsfeed

En Story/historie er en eller flere bilder og videoer med effekter på, som spilles av løpende. Man kan laste opp flere elementer i løpet av en dag. Elementene forsvinner etter 24 timer (men elementer du ønsker å vise over lenger til kan legges til i Høydepunkter).

Så hvordan lager man egentlig en Story?

Denne prosessen har 3 elementer:

 1. Ta et bilde eller en video
 2. Legg på effekter
 3. Publisér

Vi skal se på disse prosessene én for én:

1. Ta et bilde eller en video

Du starter med å stå i nyhetsfeeden på Instagram og så klikke på din egen logo/ditt eget profilbilde øverst til venstre. Har du allerede laget minst ett stories-element på dagens story, må du klikke på plusstegnet inne i ringen mens eksisterende Stories-element spiller:

hvor man klikker for å lage stories

Du får da opp kameraverktøyet, og kan ta et nytt bilde, holde fingeren på ta bilde-knappen over lenger tid for å spille inn video, eller velge et bilde fra kamerarullen. Du kan også ta foto med forskjellige alternativer, for eksempel livesendinger, sakte film og boomerang. Du kan også velge ansiktsfiltre for å skape morsomme effekter med selfie-bilder.

ta bilder til stories

Velg det du ønsker, og ta et bilde.

2. Legg på effekter

Når bildet er tatt (eller hentet opp fra kamerarullen), er tiden inne til alt det som gjør Stories et spesielt morsomt format å jobbe med. Nå kan du nemlig legge til forskjellige effekter på bildet.

I menylinjen over bildet du har tatt, kan du (fra venstre mot høyre:) angre på bildet og prøve igjen, lagre bildet til egen mobil, legge inn lenke til din IGTV-konto, legge til effekter, tegne på bildet og skrive inn tekst.

Velger du å klikke på effekt-ikonet, får du opp en skjerm med forskjellige muligheter (bildet til høyre under).

Disse mulighetene er (radvis fra venstre mot høyre):

 • Å legge til en stedstagg for hvor bildet er tatt. Klikker man på denne får man se på kartet hvor stedet er, og også andre stories som er merket med samme sted.
 • Å tagge en annen bruker. Dette gjør det også mulig for den som blir tagget å dele storyen videre på sin egen story.
 • Å merke med en emneknagg/hashtag. Dette gjør det mulig å føye storien til en tematisk kontekst. Når man klikker på taggen får man også se andre stories merket med samme emneknagg.
 • Å legge på forskjellige giffer – animerte tegninger, piler, figurer mm. Det finnes tusenvis av forskjellige giffer, og man kan søke dem opp på tema (søk på engelsk).
 • Å legge til klokkeslett for når storien lages.
 • Å legge til en meningsmåling der folk kan svare ja eller nei (eller andre alternativer du legger inn) på et gitt spørsmål.
 • Å la bruker stille deg et spørsmål. Nyttig for å få innspill fra brukerne dine.
 • Å legge til en nedtelling fram mot et angitt tidspunkt. Nyttig foran arrangementer etc.
 • Å legge inn en slider der bruker kan flytte emojien i forhold til hvor mye han liker det han ser.
 • Å legge inn en quiz hvor du stiller et spørsmål og definerer svaralternativer for å få tilbakemeldinger fra følgerne.
 • Å legge inn temperaturen der du er akkurat nå.
 • Å ta et nytt bilde som da blir en bildeetikett inne i det bildet du allerede har tatt.

Du kan legge på flere forskjellige effekter.

Hvis du angrer på en effekt, kan du holde fingeren på den og langsomt bevege den ned mot midten av skjermen. Da dukker det opp en søplekasse, og effekten forsvinner igjen.

Fortsett med effekter på bildet til du er fornøyd.

3. Publisér til din story

Når du er fornøyd med det du har laget, klikker du på «send til» nederst i høyre hjørne. Her kan du velge å sende din story direkte til en annen bruker, eller (som man vanligvis gjør) publisere til din egen story.

Du kan også godt bare publisere direkte til din story med knappen som er nederst til venstre.

slik publiserer du din story

Vil du bare at nære venner skal se din story, kan du klikke på den grønne knappen nederst for å publisere kun til nære venner.

Hva hvis du angrer?

Hvis du har publisert et story-element som du angrer på, kan du klikke på de tre prikkene nederst i høyre hjørne mens du spiller av nettopp dette elementet. Du vil da få opp flere alternativer, og en av dem er å slette elementet.

Du kan gjøre dette når som helst etter at elementet er publisert.

Det er altså ingen grunn til ikke å prøve ting ut om du er usikker på hvordan det fungerer. Stories er et uformelt og lekent medium, så her er det bare å hive seg på!

Lyst til å lære mer om Stories eller noe annet innen digital marketing? Vi har en mengde forskjellige kurs.

 

]]>
Hold på kundene dine med CRO! https://www.webgruppen.no/hold-pa-kundene-dine-med-cro/ Fri, 24 May 2019 09:16:49 +0000 https://www.webgruppen.no/?p=10036 Vi bruker mye tid, krefter, og ikke minst penger for å skaffe trafikk til nettstedet vårt. Men ofte glemmer vi det siste leddet, nemlig selve nettstedet. Mange nettsteder er ikke optimalt laget for å sikre at brukerne finner frem til det de leter etter, og noen gjør dessverre også konvertering vanskeligere. Men det finnes råd.

Her er hovedpunktene fra videoen:

Nettstedet ditt er en selvbetjeningsmaskin uten bruksanvisning.

Brukerne er kommet til deg av egen fri vilje, er positivt innstilt, og relativt lette å nå gjennom til. Likevel hender det vi mister dem på veien. Hvordan hjelper vi brukeren frem til konvertering? Gjennom CRO – Conversion Rate Optimization, eller konverteringsoptimalisering på norsk.

Vellykket CRO fører til

 • Brukeren tilbringer lenger tid på nettstedet
 • Brukeren har en bedre brukeropplevelse
 • Brukeren kommer oftere tilbake
 • Bruker konverterer oftere

Fjern bremsekosser
Unngå at selve nettstedet gjør det vanskeligere for bruker å konvertere. Noen av de vanligste måtene dette skjer på er:

 • Komplisert eller lite hensiktsmessig design
 • Vanskelig navigasjon
 • Treg innlasting
 • Dårlig mobiltilpassing

Dersom bruker kommer via sosiale medier eller en annonse på nett, vurder å bruke en dedikert landingsside.

Demonstrer verdi for bruker
Vær tydelig med å kommunisere verdien for bruker. Alle vil vite hva som er fordelene med å konvertere, og dersom man ikke er klar på dette vil mange nøle. Gi brukeren en grunn til å konvertere!

Verdiforslagsspørsmålet: Hvis jeg er din ideelle kunde, hvorfor skal jeg kjøpe ditt produkt? Og hvorfor skal jeg kjøpe det av deg, og ikke konkurrenten din?

Bruk Calls to Action!
Alle nettsider skal avsluttes med en lenke eller en knapp, slik at kunden vet hvor han skal gå videre. En call to action skal tydelig oppfordre til den brukerhandlingen du ønsker:

 • Bruk imperativ – oppfordre til handling!
 • Vis fordelene for brukeren!
 • Ha et tilbud – gjerne med en tidsbegrensning
 • Ikke vær redd for å bruke litt flere ord:
 • Ikke «Registrer deg her» – men «Finn din perfekte partner nå!»
 • Ikke «Kjøp nå» – men: «Bestill idag – og spar 50%!»

Forenkle konverteringsprosessen
Dersom konverteringsprosessen er for lang eller for komplisert, er det mer sannsynlig at brukeren ikke fullfører den.

 • Gjør formularutfyllingen enklere – lag formularene korte!
 • Del prosessen opp i biter på en måte som gir mening for brukeren
 • Vis alltid tydelig hvor bruker er i prosessen, og hvor langt som er igjen
 • Når brukeren gjør feil, vis tydelig hvor feilen ligger, og hvordan den kan rettes opp.

CRO handler om å fjerne begrensninger og senke terskelen for at brukeren på nettstedet ditt skal konvertere. Du får mye igjen for en relativt beskjeden innsats!

]]>
Slik skaper du EKTE engasjement i sosiale medier https://www.webgruppen.no/slik-skaper-du-ekte-engasjement-i-sosiale-medier/ Fri, 10 May 2019 11:48:23 +0000 https://www.webgruppen.no/?p=10022 Det er mange som prøver å virke engasjerende – vi er opptatt av at engasjementet skal være ekte, og at det skal være toveis. Dette er tema for følgende livesending: (Artikkelen fortsetter under videoen)

Her er poengene fra livesendingen:

Engasjement er viktigere for oss enn for kunden

Kunder er ikke spesielt interesserte i å engasjere seg med oss, men det er veldig hyggelig for oss når de gjør det. Det gir oss dessuten bedre rekkevidde i sosiale medier.

Engasjementsrater i sosiale medier er ikke all verden – i hvert fall ikke om vi snakker om globale tall (se under), men mye av dette skyldes at for mange ikke faktisk selv er engasjert i sine følgere, og da blir følgerne heller ikke engasjert i dem. Dette kan forklare de lave engasjementsratene som finnes:

Vanlige globale engasjementsrater nå er:

 • Facebook, 0.09%
 • Instagram 1,6 %
 • Twitter 0,05 %
 • Linkedin 0,05%

Vi ønsker å skape ekte engasjement, ikke bare virke som om vi er engasjerende. Her er noen konkrete tips:

1. Ha en menneskelig stemme

Ikke prøv å få folk til å høres ut som et firma, prøv heller å få firmaet til å høres ut som folk. Firmastemmen er et kor.

Prøv å unngå tåkeprat og «reklamespråk». La folk høres ut som folk!

Det er lov å bli lei seg! Det er lov å være glad! Kort sagt: Det er lov å høres ut som ekte mennesker.

2. Lytt (minst) like mye som du snakker!

Bry deg om hva folk sier! Sosiale medier er en glimrende kilde til innsikt om hva kundene faktisk mener om deg!

Svar ordentlig! – Kunden ser rett gjennom svada!

God kundeservice = skikkelig god markedsføring

3. Snakk om noe som betyr noe (for kunden din)

Husk at du holder fokus og vinkling på kundens interesser og kundens beste. Det er ikke særlig engasjerende å høre på salgspraten din, men det er veldig engasjerende å høre nyttig informasjon, tips og lignende som faktisk skaper verdi for kunden.

4. Vær tilstede, følg med og svar

Vær tilgjengelig for kundene dine via direktemeldinger på Facebook Messenger, Instagram direktemeldinger, WhatsApp og andre kanaler avhengig av hvor kunden forventer å finne deg.

5. Tenk på deg selv som en hjelper, IKKE en selger

Husk hele tiden at du skal prøve å skape verdi og hjelpe bruker. Tenker du naturlig på kunden som en venn, løser dette seg som regel helt selv.

6. VÆR autentisk – ikke bare prøv å virke autentisk

Folk er etter hvert ganske flinke til å se forskjell på ekte engasjement og det som ikke er autentisk. Snakk som folk, men det du sier, si hva du mener, og stå for det du gjør!

Kort sagt: Den beste strategien for sosiale medier er å være grei – ha en god kundeservice, gode produkter, god oppfølging og oppfør deg som folk!


Lyst til å lære mer? Vi har mange kurs om digital marketing.


]]>